OKOS HÁLÓZATI MINTAPROJEKT

  • A MAVIR ZRt. megkezdte egy nagyszabású Okos Hálózati Mintaprojekt kidolgozását, amelynek célja az okos mérés és az okos hálózatok hazai bevezetésének az előkészítése.  A projekt alapjául az „EU ETS 10c" derogációs kérelem szolgál, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a széndioxid kvótakiosztáshoz kapcsolódóan nyújtott be az Európai Uniónak. Ebben a kérelemben az NFM legfeljebb 38 millió euró uniós támogatást kért egy Okos Hálózati Mintaprojekt finanszírozásához, amelynek végrehajtására a MAVIR ZRt.-t vagy annak 100%-os tulajdonában lévő projektvállalatot jelölte meg. A derogációs kérelmet az Európai Bizottság 2012 végén hagyta jóvá.

    Elkészült a Központi Okoshálózati Operátor Modell szöveges leírása. A dokumentum a már korábban (2013. április 23-án a Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatalban) bemutatott összefoglaló prezentációhoz képest, részletesebben mutatja be a tervezett működési modellt, illetve választ ad számos, időközben beérkezett kérdésre és észrevételre is.

    Társaságunk számára fontos, hogy a modell részleteinek kialakítása az iparág meghatározó szereplőinek bevonásával történjen, akikre partnerként számítunk a folyamat során.

    A Magyar Elektrotechnikai Egyesület szervezésében 2013. június 4-én megrendezett Okos Mérés szakmai konzultáción a társaságunk által bemutatott Központi mérő operátor működési modelljének részletes tervezetét, valamint a modellel kapcsolatosan felmerült lényeges kérdéseket megtalálják az alábbi file-ban (MAVIR Okos Mérés konzultáció).  A fórumon bemutatott anyagot hamarosan kiegészítjük a felvetett kérdésre adott válaszokkal, melyek szintén honlapunkon lesz elérhető.

    Bízunk benne, hogy az így megvalósuló iparági konzultáció valódi konszenzust teremt, amelynek eredményeként a hazai energiafogyasztás jövőjét kedvező irányban befolyásoló működési modellt alkotunk.